Let op Lichaamstaal Wist je dat?

De Hollandse taal is een mooie taal. Je kunt er werkelijk alles mee zeggen. Het lichaam kan communiceren zonder woorden, dat benoemen we lichaamstaal. Bij lichaamstaal denkt men aan: grote ogen, hand voor de mond: schrik! Of aan stralende kalfsogen, hand ergens in de richting links bij je hart: verliefd. Wie kent het wijsvingertje niet, of de middelvinger? Daar wil ik verder niet op voortzetten.
opklapbare opzet zonnebril

Bij de taal betreffende het lichaam denk ik nu echter even niet aan die al die deeltjes van een mens die een compleet lichaam maken. Ik kijk naar mijn typende handen en zie nagels, vingers met kootjes. Al die uitsteeksels aan ons en al onze interne delen, al onze lichaamssappen, zijn benoemd en vertrouwd, vanzelfsprekend wanneer je een dokter bent. Dat die dokters er een soort geheimtaal voor hebben weten we ook.

Meteorisme, jij denkt aan hemellichamen, maar ZIJ begrijpen dat je last hebt van winderigheid. Glossitis? Jij denkt aan stralende ogen. Mis. Het is een inflammatie aan je tong. De Hollandse taal is een heerlijke taal ingeval we het over ons lichaam hebben. Nee, jongeling, over die delen ga ik het hier niet hebben! Daar waar ik het nu even over wil hebben is over die lichaamsdelen die we alle lijken te hebben, maar waarvan we geen idee hebben waar die zitten. Je hebt aanzienlijk zitten klooien. Je pappie zegt: nog één keer aan mijn clip on zonnebril komen en je krijgt een pak op je sodemieter.

Hah. Dat bedoel ik. Wáár zit die? Ergens op je achterwerk, of op je rug? 'Ik zal je weleens bij je lurven pakken'. Het zal er maar vanaf hangen waar die uithangen en of het onprettig is om daarbij beet gepakt te worden. Je kladden? Begrijp jij het waar die zitten, vertel het me alstublieft. We beschikken over blijkbaar ieder een 'lazer', een 'flikker', een 'donder' en een 'raap'. De Hollandse taal kent ook uitdrukkingen die echt nérgens op slaan: We nemen 'de benen'. Mag ik even weten wiens benen we van iemand afpikken? Nu kom ik waar ik zijn wil.

Laten we eens observeren wat we trouwens met dat lichaam (niet) kunnen: Het lijkt me niet praktisch om een hand in eigen boezem te steken. Een hand naar andermans boezem zal nog wel gaan, maar in je eigen boezem….? Twee handen op éen buik, echter, is weer wel heel eenvoudig te doen. Maar niet duidelijk is wat daar het doel van is, anders dan een sensuele ervaring. Betekent dat: met elkaar samendoen? Dan kan je beter maar snel die handen van die buik afhalen. Ook een beetje vreemd is: iemand aan de haren erheen slepen. Dat is nog nooit gebeurd, en dat zal ook nooit gebeuren.

Dat kan immers in werkelijkheid niet. Probeer het, en je hebt je handen vol haren terwijl die persoon daar nog steeds ligt. Denk ook eens aan: iemand een hart onder de riem steken. Heeft die persoon geen hart of zo? Dan is ’ie dood en heeft ook geen riem meer nodig. Bovendien zit zo’n riem echt niet op harthoogte om je lijf. En welke debiel gaat er proberen zijn huid te verkopen? Zijn huid zelfs dúúr te verkopen. Wat heeft dat voor nut?

Denk je dat je zonder huid nog lang zult leven? Of ga je dan een huidtransplantatie aanschaffen met het geld dat je met je huid verdiend hebt? Tracht ook maar eens iemand een oor aan te naaien. Echt dan hè, met naald en draad. Ik denk dat die iemand jou niet lang laat naaien. Dat is zo afgelopen. Hetzelfde geldt vanzelfsprekend voor: iets in je oren knopen. Hoe doe je dat in hemelsnaam? Ik moet ook de eerste nog zien die met zijn oren staat te klapperen.

Nimmer gezien, uitgezonderd een olifant. Dat is een rib uit mijn lijf. Dat gold heel mooi voor Adam die Eva kreeg, doch ook al zal ik alles wat ik heb kwijtraken, mijn ribben zal ik behouden. Mensen die beschonken zijn praten met dubbele tong. Nou, geloof het maar niet. Trek zijn bek maar open, kijk heel goed tussen dat valse gebitje door: je ziet maar één tong. Iemand met de nek aankijken, ook zoiets bijzonders. Soortgelijk met: ogen in je achterhoofd hebben. Bestaat niet!

Geen van beide. Bovendien: wat heb je er aan? Het vel over de oren halen? Wie doet dat? Bij wie doet ‘ie dat? Lukt dat dan? Tussen neus en lippen? Daar zit een bovenlip. So what? Laat maar lekker zitten, maar je kunt er niets mee. Zeker niet Klik hier in het voorbijgaan iets bevattelijk maken. Daarvoor moet je zijn bij: tussen neus en kin. Het maritieme ‘Met de kloten voor het blok zitten’ lijkt me een zeer pijnlijke en moeilijk uitvoerbare lichaamsoefening. Wie wil dat nou doen, en waarom.

Wie kan uitleggen wat betekent: iemand de ogen uitsteken? Met een mes bij iemand de oogbollen los pulken? Is dat een manier om die persoon jalóers te maken? Onmogelijk en uitgesloten! Die iemand wordt witheet, hij zal zich met hand en tand verzetten en met zijn aanvaller op de vuist gaan. En wie gaat er nou het puntje van zijn tong afbijten als hij iets niet wil zeggen? Die houdt toch gewoon zijn mond dicht, of zijn kiezen op elkaar, of hij zwijgt als het graf, of hij snoert zichzelf de mond.


Maar zijn tong afbijten zal nooit gebeuren. Als iemand te veel gedronken heeft, dan kan hij van alles hebben, behalve een snee in zijn neus. Wie snijdt hem in zijn neus? Zelf kijkt hij wel uit. Hij zal een stuk in zijn kraag krijgen, maar hij zal zichzelf nooit in zijn neus snijden. De Hollandse taal is een grappige taal, dat heb je hierboven kunnen lezen. Al die uitdrukkingen gebruiken we zonder er verder bij na te denken. Of vanaf vandaag wel?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *